Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Χρήση της Αλόης στην αρχαιότητα


Αρχαία Αίγυπτος

Αναφορές λένε πως η Κλεοπάτρα χρωστούσε το υπέροχο λείο δέρμα της στη χρήση µιας λοσιόν που κατασκεύαζε µια Νουβία σκλάβα της µε βάση την αλόη ενώ η βασίλισσα Νεφερτίτη µε την παροιµιώδη ομορφιά της διατηρούσε την φρεσκάδα και την οµορφιά της κάνοντας μπάνιο σε γαλακτώδες υγρό (γάλα γίδας) µε εκχυλίσµατα αλόης.
Η αλόη ήταν το φυτό που το «αίµα» του έδινε οµορφιά, υγεία και αιωνιότητα. Οι Φαραώ τη θεωρούσαν ελιξίριο µακροβιότητας και κατά την ταφή των νεκρών προσφερόταν φύλλο αλόης σαν σύµβολο αιώνιας ζωής. Η «Κοιλάδα των Βασιλέων» και η  περιοχή γύρω από τις πυραμίδες ήταν φυτεμένες µε αλόη για να συνοδεύει τους Φαραώ στο υπερπέραν. Είναι δε γνωστό ότι οι Αιγύπτιοι ιερείς χρησιµοποιούσαν την αλόη σαν ένα από τα υλικά για την ταρίχευση των Φαραώ.
Οι Αιγύπτιοι όμως είχαν ανακαλύψει και τις καλλυντικές ιδιότητες της αλόης. Η πρώτη ιστορική αναφορά στις   θεραπευτικές ιδιότητές της βρίσκεται σε εικόνες αγγείων της εποχής του Σουµέριου βασιλιά Αkkad . Το αιγυπτιακό βιβλίο συνταγών του 15ου αι. π. Χ. που βρέθηκε στον περίφημο πάπυρο Eders αναφέρεται σε θεραπευτικές ιδιότητες της αλόης, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιότητες αυτές είναι γνωστές εδώ και περισσότερο από 3.000 χρόνια.

Αρχαία Ελλάδα

Διαβάζουμε ότι σε μια μάχη στη σημερινή Γάζα της Παλαιστίνης ο Μέγας Αλέξανδρος τραυματίστηκε από βέλος και καθώς συνέχιζε την κατακτητική του πορεία στην Αίγυπτο και μετά στην έρημο της Τρίπολης, διαπιστώθηκε ότι το τραύμα όχι μόνο δεν θεραπευόταν, αλλά είχε επιμολυνθεί. Όταν στρατοπέδευσε στην όαση Άμμων , όπου  ανακηρύχθηκε ως «Υιός του Διός», ο δάσκαλός του ο Αριστοτέλης που είχε εν τω μεταξύ πληροφορηθεί το γεγονός , έστειλε έναν ιερέα της περιοχής ο οποίος θεράπευσε το τραύμα με λάδι από αλόη, που εφύετο άφθονη στη νήσο Socotra της Αραβικής θάλασσας. Ο ιερέας περιποιήθηκε το τραύμα, το οποίο σύντομα θεραπεύτηκε. Λέγεται επίσης ότι ο Αριστοτέλης έπεισε τον Αλέξανδρο να στείλει ναυτική αποστολή για την κατάκτηση της νήσου και φυσικά των φυτειών της αλόης, ώστε να εξασφαλίσει το «πολύτιμο φάρμακο» για την θεραπεία των τραυμάτων των στρατιωτών του.
Η νήσος αυτή ήταν γνωστή για τις φυτείες της από το 5ο αι. π. Χ. , οι έμποροι του νησιού εξήγαν την αλόη μέχρι την Κίνα , την Ινδία και την Μαλαισία. Μπορεί λοιπόν κανείς να φανταστεί ότι, αν η αλόη χρησιμοποιήθηκε σε τραύματα ανθρώπων , πόσο μάλλον στην επούλωση τραυμάτων του Βουκεφάλα και φυσικά των άλλων αλόγων του στρατού που ήταν πολύτιμα και πανάκριβα. Η αλόη στην αρχαία Ελλάδα συμβόλιζε την ομορφιά, την υπομονή , την τύχη και την υγεία. Ο Ιπποκράτης περιγράφει μερικές από τις θεραπευτικές ιδιότητες της , όπως αύξηση της τριχοφυΐας, επούλωση τραυμάτων, ανακούφιση από εντερικές διαταραχές και το γαστρικό άλγος.

Πηγή : AloeVeraShop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες