Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Ο Γεωπόνος απαντά: Όλα για την Αλόη

ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπέρα και καλή χρονιά!

Κι εγώ Χανιώτισσα αλλά μένω στο εξωτερικό, θέλω όμως να ‘ρθω να δω τον κήπο σου όταν ξανάρθω στα Χανιά. Έχω μια αλόη βέρα, την οποία έχω κουβαλήσει από τα Χανιά, μετά κόπων και βασάνων, στην Ελβετία γιατί μου θυμίζει τη μαμά μου και το μπαλκόνι μας στην Κρήτη. Κατά καιρούς έχει βγάλει παραφυάδες τις οποίες έχω μεταφυτέψει και από τις οποίες μόνο μία μεγάλωσε, όλες οι άλλες σαν να κάηκαν στις ρίζες τους. Φυσικά τον χειμώνα τις έχω σε εσωτερικό χώρο με ηλιοφάνεια και δεν τις ποτίζω παρά μόνο μια-δυο φορές τον μήνα. Σε μια από τις αλόες που είχα ξαφνικά βρήκα αυτό που σου στέλνω στις φωτογραφίες και δεν μπορώ να καταλάβω αν συνέβη επειδή την είχα πολυποτίσει και ίσως με το άνοιξε - κλείσε το παράθυρο στην παγωνιά κάηκαν οι ρίζες της.


Έχεις καμιά ιδέα; Σε ό,τι αφορά τις παραφυάδες, σαν να μουλιάζουν οι ρίζες τους όταν τις κόβω και πεθαίνουν, ίσως φταίει το πολύ νερό; Πότε πρέπει να τις μεταφυτέψω σε ξεχωριστά γλαστράκια; Ευχαριστώ πολύ και πολλές ευχές σε εσένα και τους αναγνώστες σου, καλά να είναι τα φυτά όλων μας




ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αγαπητή συντοπίτισσα bostanista Ε.,



Καλή χρονιά σε εσένα και τα φυτά σου, είσαι ευπρόσδεκτη να επισκεφτείς τον κήπο μου όταν ξανάρθεις στα Χανιά. Η αλόη σου έχει σαπίσει από την πολλή υγρασία ενώ η έκθεση στο κρύο επιδεινώνει την κατάσταση του φυτού. Ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες και είμαι σίγουρος ότι η αλόη της μαμάς σου θα πάρει τα πάνω της ακόμη και στο παγωμένο ελβετικό περιβάλλον.
  • Χρησιμοποίησε για τις αλόες σου πλατιές γλάστρες και όχι πολύ βαθιές.
  • Η καλύτερη εποχή μεταφύτευσης είναι η άνοιξη και η αρχή του καλοκαιριού,  όταν αρχίσει να ζεσταίνει ο καιρός.
  • Άφηνε τις παραφυάδες στο μητρικό φυτό να αναπτύσσονται αρκετά πριν τη μεταφύτευση ώστε να εξασφαλίζεις ριζικό σύστημα στο νέο φυτό.
  • Το ιδανικό χώμα φύτευσης για την αλόη είναι αμμώδες και αρκετά πορώδες με ελαφρώς όξινο pH. Χρησιμοποίησε υπόστρωμα για κάκτους που συνήθως περιέχει τύρφη, άμμο και ελαφρόπετρα για πολύ καλή στράγγιση.
  • Εμπλούτισε το υπόστρωμα με θρεπτικά συστατικά. Πρόσθεσε στη γλάστρα μια κουταλιά της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα  κατά τη μεταφύτευση και επανέλαβε κάθε μήνα από άνοιξη μέχρι φθινόπωρο.
  • Στη βάση της γλάστρας θα πρέπει να τοποθετήσεις 2-3 εκατοστά χαλίκι για να βοηθήσεις την αποστράγγιση.
  • Κάνε σχετικά συχνά αλλά μικρά ποτίσματα (κάθε βδομάδα) ενώ πότιζε πιο αραιά την περίοδο του χειμώνα. Πότιζε μόνο αφού έχει στεγνώσει το χώμα στη γλάστρα σε βάθος 6-7 εκατοστών.
  • Μετά τη μεταφύτευση, πότισε τα φυτά σου με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικός χαλκός), που βοηθά στην απολύμανση της ρίζας από μύκητες  για να μη σαπίσει. Η αναλογία του διαλύματος είναι μισό κουταλάκι του γλυκού (2 - 3 γρ.) σε ένα λίτρο νερού.
  • Μετά τη μεταφύτευση το πότισμα με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών βοηθά στη ριζοβολία του φυτού αλλά προσφέρει και αντιπαγετική προστασία. Ειδικά για το ψυχρό περιβάλλον της Ελβετίας συνίσταται η επανάληψη μια φορά το μήνα κατά την περίοδο του χειμώνα.
  • Τοποθέτησε τη γλάστρα σε σημείο με πολύ φως χωρίς όμως να έχει απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. 
  • Η ανανέωση του αέρα είναι πολύ ευεργετική για την αλόη γιατί την ενδυναμώνει. Όμως, όταν ανοίγεις το παράθυρο, για να ανανεώνεις τον αέρα, προφύλασσέ την σε ένα πιο ζεστό χώρο για να μην πάθει σοκ από την παγωμένο ρεύμα των Άλπεων.
* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.


ΠΗΓΗ:www.bostanistas.gr


1 σχόλιο:

  1. Πολύ σωστές πληροφορίες και έγκυρες. Στην ιστοσελίδα www.aloveraplants.gr μπορούμε και εκεί να βρούμε χρήσιμες πληροφορίες για την θαυματουργή αλόη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σελίδες