Τρίτη 25 Ιουλίου 2017

Η περιποίηση του φυτού Μέρος 5ο




Αναπαραγωγή
 
Η αναπαραγωγή μπορεί να πραγματοποιηθεί με σπόρους από τα άνθη της αλόης βέρα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που είναι προτιμότερες για να έχουμε ένα αποτέλεσμα πιο γρήγορο και σίγουρο.


  • Αναπαραγωγή με καταβολάδες. Η καταβολάδα είναι το τμήμα του φυτού που κλίνει προς το έδαφος και ρίχνει δικές του ρίζες. Ο αριθμός των καταβολάδων κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30 το χρόνο.
  • Αναπαραγωγή με παραφυάδες. Είναι ολόκληρα βλαστάρια που φυτρώνουν στη βάση του βλαστού όταν το φυτό βρίσκεται στην ωριμότητά του και εκτείνονται προς τα έξω, ρίχνοντας ρίζες και δημιουργώντας νέα φυτά.
  • Αναπαραγωγή με παραβλαστήματα. Όταν το φυτό φτάνει στην περίοδο της ωριμότητάς του, αναπαράγεται μόνο του με παραβλαστήματα που βγαίνουν από το χώμα, πολύ κοντά στο μητρικό φυτό. Αν το μητρικό φυτό βρίσκεται σε κήπο και έχει αρκετό χώρο τριγύρω, μπορεί να μείνει με τα παραβλαστήματα γύρω του. Αν η αναπαραγωγή συμβαίνει σε γλάστρα, όταν τα παραβλαστήματα της αλόης φτάσουν τα 5 εκατοστά σε ύψος πρέπει να χωριστούν από το ενήλικο φυτό και να μεταφυτευτούν.
Η μεταφύτευση μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους, που και οι δύο είναι πολύ απλοί: σκάβοντας το χώμα με τα δάχτυλά μας για να βρούμε το σημείο που ενώνεται το ενήλικο φυτό με το παραβλάστημα, ή ψάχνοντας να βρούμε αυτήν την ένωση βγάζοντας τελείως τα φυτά από τη γλάστρα, και αφαιρώντας το χώμα για να βρούμε την ένωσή τους. Και οι δύο μέθοδοι είναι εξίσου καλές, γιατί το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε τα φυτά διατηρώντας όσο το δυνατόν άθικτες τις ρίζες κάθε φυτού. Αν η μέθοδος που επιλέξατε είναι να βγάλετε τα φυτά από τη γλάστρα, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και να κόψετε πολύ λίγο τις ρίζες του ενήλικου φυτού αν είναι πολύ μεγάλες έτσι ώστε το φυτό να ανακτήσει τις δυνάμεις του.

Όταν ξαναφυτέψετε την αλόη, προσθέστε στο χώμα φυτικό οργανικό λίπασμα. 

Τα παραβλαστήματα θα πρέπει να μείνουν για δύο εβδομάδες χωρίς να εκτεθούν στον ήλιο. Η καλύτερη εποχή του χρόνου για μεταφύτευση της αλόης είναι η άνοιξη ή οι ζεστοί μήνες.
Πηγή: aloeveraplants

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες